2016/07/05

Wieniec ptysiowy z bitą śmietaną i owocami

Na 3 Urodziny Życzę Akademii Kulinarnej Whirlpool jedności i mnóstwa cierpliwości, żeby każdy mógł czerpać inspiracje z Waszych pomysłów i odkrywał w sobie nowe możliwości. Byście mogli bez przeszkód piąć się w górę i zwiększać prestiż marki i być przykładem dla innych.
Składniki:
Na ciasto ptysiowe:
-125g niesolonego masła
- 1 szkl mąki pszennej
- 250ml wody
- 4 jajka
Frużelina wiśniowa:
- 300g wydrylowanych wiśni
- około 1/2 szkl cukru
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki:
- 400ml śmietany 30%
- 3 łyżki mleka w proszku
- 3-4 łyżki cukru pudru
- świeże wiśnie
- maliny
- listki mięty do dekoracji       


Sposób wykonania:
Ciasto ptysiowe:
Do rondelka wlewamy 250ml wody dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę mieszamy energicznie aż masa będzie gładka i lśniąca. Gotujemy około 2 minuty cały czas mieszając aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Studzimy do temp pokojowej.
Masę przekładamy do misy miksera i dodajemy stopniowo po jednym jajku aż miksujemy aż masa będzie gładka i kremowa. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego z założoną ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskamy ptysie tworząc wieniec. Pieczemy w temp 200st.C przez około 30 minut. Studzimy.
Wieniec ptysiowy przekroić w poprzek na pół.
Frużelina wiśniowa:
Wiśnie wkładamy do garnuszka dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 15minut. Wiśnie puszczą w tym czasie sok. mąkę ziemniaczaną wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać go gotujących się wiśni cały czas mieszając gotujemy jeszcze 2 minuty. Frużelinę studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na krem  pod   koniec ubijania dodajemy mleko w proszku. 3/4 ubitej śmietany przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy i przekładamy nim wieniec ptysiowy. 
Resztą ubitej  śmietany dekorujemy wierzch i polewamy frużeliną wiśniową i rozkładamy świeże wiśnie i maliny dodajemy listki mięty do dekoracji. 
Wieniec układamy na paterę a w środek wsypujemy sporą garść wiśni. Ciasto dobrze schłodzić przed podaniem.
Smacznego!




 

1 komentarz: