2016/07/29

Kremowa pianka z wiśniami w żelu

Składniki:
Pianka:
-300ml jogurtu naturalnego
- 200ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej Delecta
- 2 łyżki cukru pudru
Wiśnie w żelu:
-około 400g drylowanych wiśni
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem, żelatynę spożywczą Delecta rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy ją do śmietany pod koniec ubijania. Ubitą śmietanę dodajemy porcjami do jogurtu naturalnego i delikatnie mieszamy, Krem przekładamy do pucharków do 3/4 objętości i schładzamy go w lodówce minimum godzinę. Wiśnie wkładamy do rondelka dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy ją do gotujących się wiśni mieszamy dotujemy jeszcze przez minutę i studzimy.  Wiśnie w żelu przekładamy na naszą piankę i możemy się delektować.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz