2016/05/28

Pierogi z kaczką i wiśniami

Składniki:
Na ciasto:
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 4 łyżki stołowe oleju
- gorąca woda
Farsz:
- 1 całą pierś z kaczki
- 3  średniej wielkości marchewki
- por
- seler
- pietruszka
- sól i pieprz
- garść świeżej natki pietruszki
- 1 cebula
 - 2 łyżki oleju
Pozostałe składniki:
- żółtko jaja
- mąka pszenna do podsypania

Sposób wykonania:
Pierś z kaczki dobrze płuczemy i wkładamy do garnka zalewamy około 2l wody dodajemy obrane i pokrojone warzywa (marchew, por, seler i pietruszkę) Dodajemy sól i pieprz do smaku i gotujemy na wolnym ogniu około godzinę.
Ugotowane mięso kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do misy miksera, dodajemy ugotowaną marchew, posiekaną natkę pietruszki i cebulę którą najpierw kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, solimy i pieprzymy farsz do smaku i mielimy (pulsacyjnie) ale niezbyt drobno.
Z mąki pszennej, oleju i stopniowo dolewanej gorącej wody wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, odkładamy gotowe ciasto na około 10 minut po czym cienko wałkujemy i wycinamy kółka. Na każde kółko kładziemy równą porcję farszu brzegi smarujemy rozmąconym żółtkiem i sklejamy pierogi. 
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię. 
Podajemy z Wiśniowym przysmakiem owocowym Stovit.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz