2016/01/08

Kurczak z bakaliami

 Składniki:
-kurczak o wadze ok 1 i 1/2 kg
- suszone śliwki Kresto  100g
- rodzynki jumbo Kresto 100g
- morele suszone kresto 100g 
- 1/2 szklanki domowej nalewki np z pigwy czy derenia 
- 150g masła 
-2 kwaśne twarde jabłka
-Przyprawy do smaku:  
-sól 
-pieprz ziołowy
- ostra papryka
- ćwierć łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:
Kurczaka dokładnie myjemy  a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy miękkim masłem i posypujemy przyprawami.
Rodzynki Jumbo wkładamy do miseczki dodajemy suszone śliwki pokrojone na połówki i morele suszone pokrojone w paski. Wymieszane bakalie zalewamy nalewką i odstawiamy na minimum 1 godzinę a najlepiej przygotować je dzień wcześniej . Tak przygotowanymi bakaliami faszerujemy naszego kurczaka i zawiązujemy mu nogi sznurkiem.
Jabłka dokładnie myjemy i kroimy na cząstki,wycinamy gniazda nasienne i układamy je na dnie naczynia żaroodpornego jabłka możemy posypać bakaliami jeśli jakieś zostały z farszu. Na jabłka kładziemy prędzej przygotowanego kurczaka  i wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 190st.C na około 1 godzinę i 20 minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego! 


1 komentarz:

  1. Hej,

    Mogłabyś zrobić wpisy w formie zapowiedzi? Tak, żeby nie czytać na stronie głównej ;)? Łatwiej się wtedy czyta co tutaj w ogóle jest na blogu!

    OdpowiedzUsuń