2015/07/29

Lekka sałatka z jajeczkami przepiórki

Składniki:
- Garść roszponki
- 1/2 miękkiego dojrzałego awokado
- 1/2 czerwonej cebulki
- kilka listków natki pietruszki
- kilka pomidorków koktajlowych
- 5-6 jajeczek przepiórki
-sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
Roszponkę dokładnie opłukać i wysuszyć, rozdzielić listki. Jajeczka ugotować na twardo, obrać skorupki i przeciąć każde jajeczko na pół. Awokado kroimy na plasterki i każdy plasterek dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny. Listki natki pietruszki drobno siekamy a pomidorki kroimy na pół. Na talerzu układamy roszponkę na nią pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę, awokado pomidorki koktajlowe i jajeczka. Posypujemy całość posiekaną natką solą i pieprzem do smaku. Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego!

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz