2015/04/21

Zielone kotlety

Składniki:
- kilka liście kapusty włoskiej
- sporą miskę świeżych liści szpinaku
- 1 cebulę
- 1 ząbek czosnku
- ser feta
- sól, pieprz do smaku
- 2 jajka
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl bułki tartej
- olej do smażenia  

Sposób wykonania:
Liście kapusty sparzyć we wrzątku około 1 minutę. Gdy liście przestygną odcinamy zgrubienia (twarde grube żyły). Szpinak płuczemy i przekładamy na patelnię, dodajemy 2 łyżki oleju sól i pieprz gdy szpinak zmniejszy objętość dodajemy do niego posiekaną drobno cebulkę i czosnek smażymy kilka minut często mieszając. Na liść kapusty nakładamy porcję szpinaku i pokruszony ser feta, zawijamy jak gołąbek i lekko go spłaszczamy. W osobnych miseczkach przygotowujemy mąkę pszenną, roztrzepane jajka i bułkę tartą. Kotleta najpierw dokładnie obtaczamy w mące potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż panierka stanie się złota i chrupiąca. Podajemy je z gotowanymi ziemniakami, groszkiem i marchewką. całość polewamy sosem pomidorowym. 


2 komentarze: