2015/03/02

Zupa z pulpetami i pełnoziarnistym makaronem

Składniki:
Na pulpety:
- 250g mięsa mielonego wieprzowe
- 1 małe jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- przyprawy: sól i pieprz  
Zupa:
- włoszczyznę jak na rosół:
marchew, pietruszka, por i seler
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- Makaron świderki pełnoziarnisty

Sposób wykonania:
Pulpety:
Do miesa mielonego wbijamy całe jajko dodajemy bułkę tartą i przyprawy, dokładnie mieszamy i z masy formujemy niewielkie pulpeciki. 
Zupa:
Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki wrzucamy do garnka zalewamy wodą doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie wrzucamy do zupy przygotowane prędzej pulpeciki i majeranek , gotujemy jeszcze całość około 15-20 minut. Zupa najlepiej smakuje  z ugotowanym pełnoziarnistym makaronem.
Smacznego!
      

2 komentarze:

  1. O jak dawno nie jadłam takiej zupki z pulpecikami, moja mama robiła podobną, pychota

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna! I ogromny plus za makaron pełnoziarnisty ;-)

    OdpowiedzUsuń