2015/03/21

Słodkie Kwiatki w bukieciku

Składniki:
Na Kruche ciasto:
- 2 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru pudru
- 125g (1/2 kostki) masła
- kilka kropel aromatu rumowego Dr.Oetkera
- 2 żółtka
Pozostałe składniki:
- 250ml śmietany kremówki
- 1 op śmietan-fix Dr.Oetkera
- 2-3 łyżki cukru pudru
- barwniki spożywcze żółty, zielony i czerwony
- Pisaki cukrowe Dr.Oetkera

Sposób wykonania:
Ciasto:
  Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem dodajemy zimne masło, żółtka i kilka kropel aromatu rumowego. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie cienko wałkujemy i wycinamy z niego kwiatki i listki. Ciasteczka pieczemy w temp 190st.C przez około 10-15 minut. 
Ciasteczka łączymy do pary. Na jednej połówce rysujemy kolorowymi pisakami kontury  i małym pędzelkiem lekko rozmazujemy kolorowy lukier. Odkładamy żeby lukier wysechł.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fix dzielimy śmietanę na 4 części.  Jedną zostawiamy białą a do 3 pozostałych dodajemy barwniki spożywcze aby uzyskać masę żółtą, czerwoną i zieloną.
Śmietaną białą przekładamy małe kwiatki z konturami białymi. Czerwoną śmietaną przekładamy doże kwiatki z konturami czerwonymi, żółte tulipany żółtym kremem a listki zielonym. 
Gotowe ciasteczka układamy na kształt bukieciku.       
 Smacznego!


 Zdjęcie tych ciasteczek wygrało 1 z głównych nagród w konkursie




1 komentarz: