2015/02/05

Nadziewane cukinie

Składniki:
Na farsz:
- 100g (1 woreczek) ryżu
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 dużą marchew
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki pomidorów w kawałkach
- natkę pietruszki
- przyprawy: sól, ostra papryka, imbir
- cukier do smaku
Na sos:
- pozostałe pomidory z puszki (1/2 puszki)
- 1 szalotka
- pieprz cayenne, sól, cukier, czosnek granulowany do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- natka pietruszki
Pozostałe składniki:
- 4 okrągłe cukinie
- 10dag startego żółtego sera 

Sposób wykonania:
Cukinie myjemy, w razie potrzeby lekko ścinamy dół aby stały prosto i stabilnie. Odcinamy wierzch i małą łyżeczką wyciągamy z nich miąższ z pestkami.
Farsz:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso mielone przełożyć na patelnię posolić i smażyć aż lekko się zrumieni, następnie dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulę, startą na tarce marchewkę i posiekany czosnek smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając, gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem, posiekaną natkę i przyprawy do smaku całość jeszcze chwilę podsmażamy na koniec mieszamy z ugotowanym ryżem.
Sos:
Do rondelka wlać łyżkę oleju i wrzucić szalotkę, po chwili gdy się skarmelizuje dodajemy pozostałe pomidory z puszki z sosem, posiekaną natkę i przyprawy. 
Gotujemy kilka minut.
Do każdej wydrążonej prędzej cukinii wkładamy na spód łyżkę startego żółtego sera i dokładamy do pełna farsz z ryżem i mięsem mielonym, zakrywamy farsz odciętym wierzchem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy nasz sos pomidorowy rozprowadzamy równomiernie na dnie i wkładamy do niego nasze nafaszerowane cukinie. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st.C i pieczemy przez około 30-40 minut w zależności od wielkości cukinii. Podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz