2015/01/17

Klopsiki w occie

Składniki:
Na klopsiki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 całe jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- Vegeta do smaku
- olej do smażenia
Na zalewę:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 4 łyżki cukru
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 średnie listki laurowe
- 2 cebule

Sposób wykonania:
Klopsiki:
        Mięso mielone mieszamy z jajkiem bułką tarą i vegetą. Formujemy z mięsa malutkie klopsiki i smażymy je na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju aż nabiorą złoto brązowego koloru. 
Zalewa:
Wodę, ocet i cukier wkładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy gotujemy jeszcze około 5 minut.
Cebulę obieramy przecinamy na pół i kroimy i cienkie piórka. Połowę pokrojonej cebuli wkładamy na dno garnuszka na cebulę układamy usmażone klopkiki i zakrywamy je resztą cebuli całość zalewamy zalewą octową i odstawiamy do przestudzenia. Gdy zalewa ostygnie wstawiamy naczynie z klopsikami do lodówki na minimum 24godziny.



2 komentarze: