2014/12/06

Ciasto Poduszeczki

 Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek (osobno żółtka i białka)
- 220g mąki pszennej 
- 180g cukru  pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl oleju 
- 1/2 szkl wody
- 3 łyżki ciemnego kakao 
- szczypta soli
Masa serowa:
- 200g twarogu (w kostce)
- 200g serka waniliowego homogenizowanego
- 1 budyń śmietankowy (w paczce)
-4 łyżki cukru (użyłam własnej roboty cukier z wanilią)

Sposób wykonania:
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i połową cukru pudru (90g). Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na kremową masę, dolewamy pomału olej i wodę miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy całość do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy żeby nie powstały grudki następnie dodajemy do masy 1/3 część ubitych białek delikatnie mieszamy łyżką gdy masa będzie lżejsza dodajemy pozostałe białka. Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię.
Masa serowa:
Twaróg kruszymy i wkładamy do malaksera razem z budyniem (w proszku) , cukrem i serkiem homogenizowanym. Miksujemy aż masa będzie gładka i jednolita. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z założoną dużą okrągłą końcówką i masę wyciskamy na ciasto czekoladowe tworząc kratkę (jak w kółko i krzyżyk;). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C i pieczemy przez około 40minut.
 Przepis znalazłam na blogu u ARABESKI. 
lekko go zmodyfikowałam.
 

11 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetny pomysł! Super wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny blog. To jedno z naszych ulubionych ciast, proste i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne w swojej prostocie! Zapisuję do zrobienia :)

    Śledzę wszystkie Twoje przepisy - bardzo trafiają w moje gusta. I te piękne zdjęcia! Czekam na więcej! Jest plan jakiejś strony na fb? Bo na razie mam Twój blog po prostu w zakładkach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Bardzo miło że ktoś ma takie samo wyczucie smaku jak ja ;)
      Strona Przy Piecu już istnieje na fb. Chociaż od razu mówię że nie jestem zwolenniczką Facebooka! Ale każdy wpis który jest na blogu pojawi się również na fb.
      Na razie wpisy nie są dodawane regularnie ze względu na brak czasu albo brak siły, córeczka ząbkuje w nocy się budzi. Więc albo każdą wolną chwilę przeznaczę sobie na drzemkę albo po prostu nie mam kiedy robić zdjęć. czasami też narzeczony przywozi jakieś "gotowce" z miasta na szybko do zjedzenia ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Już znalazłam, dziękuję :) Nie było odnośnika na blogu, więc nawet nie szukałam :)
      Fb dobra rzecz - wszystko pod ręką ;)

      Życzę powodzenia w walce z ząbkowaniem! Przechodzę to właśnie po raz trzeci - nic przyjemnego :) Ale jedno jest pewne - kiedyś się to skończy :)

      Usuń
  5. Już sobie wyobrażam jakie muszą być mięciutkie i puszyste :D Zapisuję do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda fajnie:) podkradniemy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm <3 A ile wcześniej należy upiec to ciasto, żeby było najsmaczniejsze? W dniu wypieku, dzień przed, dwa dni? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Najlepiej jest upiec ciasto po południu, wieczorem najsmaczniejsze będzie kolejnego dnia. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Anonimowy4/9/17

    My brother recommended I might like this web site.
    He was totally right. This post actually made my day. You cann't imagine just how much
    time I had spent for this information! Thanks!

    OdpowiedzUsuń